• Frakt 69,- Gratis over 699,-
  • Fri retur på alle støvler
  • Trygg Betaling med Klarna
  • RASK LEVERING FRA NORGE
Hva er glatt lær, nubuck og semsket skinn?
Kjøpshjelp og vedlikehold

Hva er glatt lær, nubuck og semsket skinn?

Hva er forskjellen på glatt lær, nubuck og semsket skinn?

Når du skal velge fjellstøvler eller tursko, er materialet i overdelen en viktig faktor som kan påvirke både komfort, holdbarhet og funksjonalitet. De vanligste typene materialer for overdelene på våre støvler er glatt lær, nubuck og semsket skinn. Hvert av disse materialene har egenskaper som gjør dem velegnet til ulike typer aktiviteter og forhold. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva disse materialene er, samt hva som skiller dem fra hverandre, slik at du kan ta et informert valg når du handler.


Hva er glatt lær?

Glatt lær er kanskje det mest tradisjonelle materialet som brukes i fjellstøvler. Dette materialet kommer fra det ytre laget av dyrehuden, som har blitt behandlet og polert for å gi en jevn og skinnende overflate. Glatt lær er kjent for sin holdbarhet og vannmotstand, noe som gjør det ideelt for tøffe forhold hvor du trenger beskyttelse mot fuktighet og skarpe steiner.

Fordelene med glatt lær inkluderer lang levetid og evnen til å tåle slitasje godt. Støvler laget av glatt lær kan også enkelt behandles med voks eller impregnering for å forbedre deres vannavstøtende egenskaper. På den annen side kan glatt lær være noe stivt i begynnelsen og krever en innkjøringsperiode for å tilpasse seg foten. Dessuten er det viktig å vedlikeholde læret regelmessig for å forhindre at det tørker ut eller sprekker.


Hva er Nubuck?

Nubuck er et annet populært valg for overdelene på fjellstøvler, og det er kjent for sin fløyelsaktige overflate og myke tekstur. Dette materialet lages ved å slipe den ytre siden av dyrehuden, noe som gir det en matt finish som minner om semsket skinn, men med høyere slitestyrke. Nubuck kombinerer noen av de beste egenskapene til både glatt lær og semsket skinn, som robusthet og komfort.

Selv om nubuck er mindre vannavstøtende enn glatt lær, kan det fortsatt behandles med spesialprodukter for å beskytte mot fuktighet. Det er også mer pustende, noe som kan være en fordel i varmere klima eller ved høyere aktivitetsnivå. Ulempen med nubuck er at det krever mer vedlikehold for å holde seg pent, da den myke overflaten kan være utsatt for flekker og misfarging.


Hva er semsket skinn?

Semsket skinn er laget av den indre delen av dyrehuden, noe som gir det en myk og lodden overflate. Dette materialet er kjent for sin komfort og fleksibilitet, og gir en god følelse mot huden. Semsket skinn er imidlertid mindre slitesterkt enn både glatt lær og nubuck, og er mer utsatt for slitasje og skader fra skarpe gjenstander.

Fjellstøvler med semsket skinn som overdel er ofte lettere og mer komfortable rett ut av boksen, men de kan kreve hyppigere vedlikehold. Semsket skinn er også mer mottakelig for vann og skitt, så det er viktig å bruke spesialprodukter for å beskytte materialet hvis du skal bruke støvlene i fuktige eller gjørmete forhold. Det gir også et mer avslappet og mindre formelt utseende, som kan være en smakssak.


Konklusjon

Når du skal velge fjellstøvler eller tursko, bør du vurdere hvilke egenskaper som er viktigst for deg, enten det er holdbarhet, komfort eller vannavstøtende egenskaper. Glatt lær er et utmerket valg for deg som prioriterer slitestyrke og vannmotstand, mens nubuck gir en balanse mellom holdbarhet og komfort. Semsket skinn er ideelt for de som ønsker mykhet og fleksibilitet, men som er villige til å ta litt ekstra vedlikehold for å holde støvlene i god stand. Uansett hvilket materiale du velger, vil riktig stell og pleie sikre at dine støvler varer lenge og gir den beskyttelsen du trenger på dine turer i fjellet. Les mer om vedlikehold her

    Du vil også like dette